Om festivalen
Her kan du læse om festivalen – hvordan det hele startede og især om festivalen BÆREDYGTIGE profil:
Tisvilde Yoga Festival startede med Tina Frescos drøm om at lave en yogafestival i de smukke omgivelser omkring Stejlepladsen mellem skov og strand. Tina underviser på stranden i Tisvilde om sommeren og mange nyder at være udenfor i naturen med yogaen.
Det, at dyrke yoga udenfor, harmonerer godt med yogaens væsen – at finde ro i sindet ved at forbinde sig til kroppen og naturen.
Vi ønskede en festival, som var stille og rolig og som faldt naturligt ind i den smukke natur.
Så da vi lavede foreningen: Tisvilde Yogafestival, skrev vi det yogiske grundprincip, Ahimsa, ind i vores vedtægter:
§2. Foreningens formål
- at danne ramme om en årlig yogafestival i Tisvilde.
- at fremme alle former for yoga i lokalområdet, som med rette falder ind under begrebet AHIMSA
- at fremme bæredygtighed i lokalområdet
- at være førende mht. planlægning og udførelse af en festival, der inkluderer lokalsamfundet, fremmer bæredygtighed og økologi og på alle måder fremmer en udvikling i en retning der tilgodeser naturen, lokalområdet og mennesker af alle slags.
Hvad betyder AHIMSA?
Ahmisa er et sanskritord, der betyder “ikke-vold”. Udtrykket er afledt af grundordet himsa, der betyder “at forårsage smerte”, og præfikset, a, der betyder “ikke”.
I en bredere forstand betyder ahimsa “universel kærlighed og medfølelse.” Udøvelse af ahimsa indebærer at afstå fra at forårsage fysisk og psykisk smerte til ethvert levende væsen. Ahimsa er tilgivelse, guddommelig kærlighed og opofrelse. Ahmisa er kort sagt ikke-voldelig i tanke og handling, i krop og sjæl.
Bæredygtig festival
Vi startede med at købe danskproducerede vandflasker af glas, som kunne byttes mod forevisning af kvittering for køb af flasken. Retap flaskerne med festivalens logo kan stadigvæk købes på festivalen. Retap flaskerne er efterfølgende blevet populære over hele Danmark.
År efter år har vi tilstræbt at blive mere og mere bæredygtige. Det er blevet til en række tiltag:
De mange bæredygtige tiltag:
- Alle stande bliver valgt ud fra bæredygtighedsprincippet og et ønske om at skabe opmærksomhed omkring økologi. Tøjet skulle fra start være GOTS certificeret. Varerne skal stadigvæk enten været lokalt producerede eller bæredygtigt fremstillet under humane og naturvenlige forhold.
- Vi forsøger at holde brug af plastik væk fra pladsen, med undtagelse af nogle få skraldeposer. Vi beder stadeholderne om ikke at benytte plastikposer og har tidligere købt bæredygtige kaffekopper til caféen. De første år havde vi karafler med drikkevand stående flere steder på pladsen, som hele tiden blev fyldt op med vand fra hanen. For 7 år siden var det endnu ikke populært at foretrække vandet fra hanen. Mange var vant til at købe vand i plastikflasker på festivaler.
- Vi fik fra start trykt logo på nogle fine jute tasker i naturlig jute farve, med en blæk, der ikke sviner naturen. Hver gang vi skal bestille varer gennemgår vi CO2 aftryk på produkterne.
- Vi tillader ikke beach flags på standene eller store skilte af plastik
- Vi har afskaffet trykning af programmet, da alle har mobiltelefon med og kan hente programmet ned som pdf-fil.
- Festival armbånd er altid trykt på bæredygtigt materiale – det er lidt dyrere, men vi synes, det er vigtigt.
- Vi minimere antallet postkort og plakater. Vi har én enkelt stor plakat ved den lokale købmand og nogle få plakater i de lokale butikker. De første par år trykte vi en masse plakater og kørte rundt i lokalområdet med plakater og postkort.
- Vi inviterer ikke længere udenlandske undervisere, der skal flyves til Danmark. Vores undervisere er overvejende lokale og/eller med stærk lokal forankring omkring Tisvilde.
I dag har vi en festival som producerer nogle få poser skrald efter frokosten og caféen. Som festivaldeltager bliver du bedt om selv at medbringe tallerken/skål, bestik og kaffekop.
Når du deltager på festivalen må du godt tænke over, om der er flere måder, vi kan være bæredygtige på. Alle gode forslag er velkomne. Vi kan altid blive bedre.